Gazpacho z zupą pomidorową i dodatkami

Składniki dla 4 osób

  • 5 dużych pomidorów
  • 1 cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały chleb ciabatta (najlepiej nieco stary)
  • 0,1 litra wody
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • Ocet z białego wina
  • Pieprz i sól

Tak to zrobisz:

  • Pokrój pomidory na duże kawałki. Włóż je do blendera (lub robota kuchennego, a także do blendera ręcznego).
  • Obierz i posiekaj cebulę i z grubsza posiekaj czosnek i czerwoną paprykę (bez nasion).
  • Dodaj to do pomidorów.
  • Rozerwij ciabatta na kawałki i dodaj do pomidorów.
  • Dodaj octu z białego wina wodę.
  • Włącz mikser i powoli dodawaj oliwę z oliwek.
  • Połącz w gładką i kremową masę. Jeśli gazpacho jest nadal trochę za grube, dodaj odrobinę wody i zimną hiszpańską zupę pomidorową. Jeśli to konieczne dodaj odrobinę pieprzu i soli.

Idealne dodatki:

  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • grzanki
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search