Spaghetti z cukinii z awokado, rozdrobnionym parmezanem i pomidorami koktajlowymi

Przepis dla 4 osób

  • 2 żółte cukinie
  • 2 zielone cukinie
  • 2 awokado
  • parmezan w całości
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 miska pomidorów cherry
  • odrobinę oliwy z oliwek
  • 200 gramów creme fraiche
  • 100 gramów rukoli
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól

Metoda przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę.
  2. Przekrój cukinię nożem spiralnym lub pokrój ją.
  3. Pokrój 1 awokado na pół i usuń nasiona. Drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj awokado z creme fraiche i sokiem z limonki. Sok z limonki zapobiega przebarwieniom,
  5. Dopraw pieprzem, solą i bazylią.
  6. W woku rozgrzej trochę oleju rzepakowego i usmaż cebulę.
  7. Wyciśnij czosnek przez praskę i krótko smaż.
  8. Dodaj cukinię i gotuj przez około 3 minuty.
  9. Pokrój drugie awokado w cienkie paski.
  10. Awokado teraz polej sosem i dodaj rukolę.
  11. Paski awokado i pomidorów cherry połóż na talerzu i podawaj z parmezanem.

Zupa z cukinii:

Potrzebujesz tego:

  • 2 cukinie
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 200 ml mleka

Oto sposób, jak to robisz:

  • Cukinię pokrój w kostkę.
  • Podsmaż cebulę, czosnek i cukinię na patelni z olejem rzepakowym.
  • Włóż warzywa do zupy.
  • Dodaj 500 ml bulionu z kurczaka i 200 ml mleka.
  • Gotuj zupę.
  • Gotowe 🙂
  • Polecane wino: włoska Cianti
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search